Af gæsteblogger Mette Maria, Ambassadør for Womens Entrepreneurship Day

Interessen for iværksætteri har efterhånden vundet mere og mere indpas og jeg oplever, at nysgerrigheden på at starte virksomhed er noget som er tilstede i stor udstrækning.  I min dagligdag som iværksætter, støder jeg ofte på “wantrepreneurs”, altså personer som egentlig gerne vil være iværksættere, men som ikke har formået at sætte handling bag ønsket.

Selvom nysgerrigheden og lysten umiddelbart er enorm, så er der alligevel noget som gør at disse personer ikke “tager springet”. Jeg kalder dem for undskyldninger, men jeg er ret sikker på, at “wantrepreneuren” er af en anden overbevisning. Faktisk, så tror jeg næsten, at personen mener, at årsagen til ikke at blive iværksætter er fuldstændig legitim og at hun bare skal droppe tanken om det, fordi hun ikke har ressourcerne til at blive iværksætter.

Jeg er dog ikke enig. Faktisk, så kunne jeg ikke være mere uenig.

For når jeg nemlig spørger: “hvorfor gør du så ikke noget ved din iværksætterdrøm, hvis det er det du gerne vil?”, så får jeg svar som:

– Jeg har ingen penge til at starte virksomhed

– Jeg ved ikke, hvordan jeg skal lave regnskab

– Jeg ved ikke, hvordan jeg sælger mit produkt

– Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte – det er så uoverskueligt!

….Og jeg kunne blive ved

Faktum er, at jo, det er da essentielt, at man har penge til at starte virksomhed og jo, man skal da i den grad også vide, hvordan man sælger sit produkt. Men bare fordi man ikke ved, hvordan man gør (på nuværende tidspunkt), så er det jo ikke ensbetydende med, at man ikke kan finde løsninger til sine udfordringer.

Som udgangspunkt vil jeg vove den påstand, at hvis man står over for en udfordring og bare kan finde én person der har løst udfordringen, så er det et bevis på, at det kan lade sig gøre. Med andre ord: Hvis en anden person har gjort det du gerne vil – så kan du i den grad også!

Måske man ikke lige ved, hvordan udfordringen skal løses til at starte med, men ofte så er løsningen ret tilgængelig alligevel.

Generelt set, så ER informationen derude. Og der ER personer som har gjort det, du gerne vil. Så du kan i den grad også gøre det. Måske det ikke bliver helt let, men det er muligt (og hey, der var heller ingen der sagde, at iværksætterlivet var let ;))

Hvis du derfor virkelig gerne vil være iværksætter, så har jeg et råd: Drop undskyldningerne og kom så ind til kernen i, hvad det virkelig handler om: Frygt.

Alle de der undskyldninger, det er – ud fra min mening – bare en måde man prøver at beskytte sig selv på for ikke at fejle. Og for ikke at være god nok. Det er altså ikke alle de her forklaringer på, hvorfor man ikke har ressourcerne til at blive iværksætter, som er den egentlige grund til, at man vælger ikke at blive iværksætter. Det er ganske simpelt “bare” frygt!

Frygt er en sjov størrelse. Det er egentligt noget så simpelt, men så på den anden side, så kan frygt have en enorm magt/indflydelse på os mennesker. Jeg har selv holdt mig tilbage mange gange pga. frygt (og gør det til tider også stadig), men jeg har også lært, at hvis jeg træffer mine beslutninger ud fra en frygtbaseret tilstand, så kommer jeg aldrig til at få det, jeg gerne vil have. Det kan være enormt angstprovokerende at gøre det man rent faktisk frygter (der er jo ligesom en grund til man frygter det – det er ikke en rar følelse!). Men jeg tror også på, at når vi ser frygten i øjnene, så er det her vi vokser allermest.

Derfor: kald undskyldninger for, hvad det er (frygt!!) og begynd i stedet at arbejde med frygten i stedet for at legitimere undskyldningerne.

Afslutningsvis et citat, som måske kan være en god reminder: ”Rather have a life of ”oh wells” than a life of ”what ifs” 😉

Bio:

Mette Maria Terp er serieiværksætter og startede sin første virksomhed som 19-årig. Hun er den danske ambassadør for Women’s Entrepreneurship Day, som er et verdensomspændende initiativ, hvis mission er at fejre og støtte op omkring kvindeligt iværksætteri.

https://www.linkedin.com/in/mettemariaterp/

Glæd dig til at møde Mette Maria Terp på Iværk&Vækst

Book Billet her.