Af gæsteblogger: Johanne Rao, talskvinde for Foreningen ErhvervsKvinder

Risikoaversitet bør aldrig stoppe kvinder fra at kaste sig ud i iværksætteri. De favorable iværksættervilkår i Danmark kan udnyttes af alle, så længe vi sørger for at dyrke både vores homogene og heterogene relationer.

FÅ KVINDELIGE VIRKSOMHEDSEJERE – TRODS FINE FORHOLD

Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2017 om vilkårene for kvindelige iværksættere fik mig til at gruble. Man fandt nemlig ingen korrelation mellem andelen af kvindelige virksomhedsejere og landets velstand og økonomiske udviklingsniveau. Danmark scorer således en 34. plads med sine sølle 23,4 pct. kvindelige virksomhedsejere. Ud af 54 lande. På førstepladsen troner lavindkomstlandet Uganda.

I selvsamme undersøgelse vurderes Danmark ellers til at have de fjerdebedste forhold for kvindeligt virksomhedsejerskab og entreprenørskab – kun overhalet af Singapore, New Zealand og Hong Kong. Desuden er vi kendt som et land med stort fokus på ligestilling. Så hvorfor er vi ikke flere, der kaster os ud i iværksætteriet?

RISIKOAVERSITET SOM PRÆMIS

De fleste af os har utallige gange hørt, at danskere, og særligt kvinderne, er risikoaverse (man er mindre villig til at tage en risiko) – eller risikobevidste, alt efter hvordan man ser på det. Accepterer vi præmissen om risikoaversitet, bliver det store spørgsmål: Hvordan kan man da gøre det mindre usikkert for sig selv at skabe og drive virksomhed i Danmark?

Det kan være utrolig sårbart at stå alene med alle dele af sin forretning. Men med hjælp og vejledning fra andre, kan vi blive kompenseret på de områder, hvor vi ikke selv er ekspert. Her kommer netværk ind i billedet! Med det rigtige netværk, kan den risikoaverse iværksætter nemlig opnå øget sikkerhed og støtte. Hvad mener jeg så med ’det rigtige netværk’?

HOMOGENE OG HETEROGENE NETVÆRK

På ErhvervsKvinders seneste landskonference gav Adjunkt Mette Søgaard Nielsen fra Syddansk Universitet et inspirerende oplæg om den nyeste forskning indenfor netværksdannelse og køn. Iværksættere vil altid have begrænsede ressourcer, men disse ressourcer kan øges gennem netværk. Mænd fokuserer statistisk set på brede netværk med mange armslængderelationer (heterogene netværk). Kvinder har derimod tendens til at prioritere færre, tætte relationer, der minder om os selv (homogene netværk).

Begge netværk tjener naturligvis en vigtige funktion. Men selvom det er trygt at netværke med folk, der er som os, kan disse mennesker kun hjælpe os med mere af det, vi selv kan. Så vi skal ud over stepperne og netværke med folk, der ikke ligner os! Når vi en dag står overfor en ukendt situation og har brug for en anden vinkel, er det nemlig dem, der kan hjælpe os – og omvendt.

DYRK DIT NETVÆRK

Jeg har selv en iværksætter i maven, og jeg er ikke nervøs, for jeg har mit heterogene netværk i baglommen; bestående af seje mennesker, der er vidt forskellige fra mig selv, og som netop derfor er uvurderlige. Fotografer, snedkere, musikere, grafiske designere, forfattere, officerer, programmører, retorikere, metodehajer, journalister, sygeplejersker, filosoffer, embedsmænd, økonomer, kunstnere, undervisere osv. osv.

Flere er såkaldte ’armslængderelationer’ og ’sporadisk kendskab’. Alligevel støtter de mig både professionelt, personligt og i mit frivillige arbejdsliv, når mine egne generalistkompetencer kommer til kort. Jeg håber, at de føler den samme hjælpsomhed fra min side. Det er også derfor jeg er med i ErhvervsKvinder. For selvom vi deler køn, er vi som nat og dag på mange andre parametre, og netop den diversitet er fantastisk.

DAGENS UDFORDRING

Heterogene netværk er inspirerende og uundværlige, og hvis vores relationer kan regne med, at vi er der for dem, kan vi også selv med større ro i maven kaste os ud i iværksætteriet – uden at skulle døje med risikoen ved at skulle kunne det hele selv. Så hvis du ikke allerede er vant til at dyrke dit heterogene netværk, vil jeg gerne give dig en udfordring:

Skab dig en relation i dag, der er helt forskellig fra dig selv. I skal nok få glæde af hinanden en dag, når I allermindst venter det!

Johanne Rao, talskvinde for Erhvervskvinder, er den første i rækken af gæstebloggere fra udvalgte netværk, du kan møde på Iværk&Vækst.

Læs mere om Erhvervskvinder.

Fik du booket din billet?