Af gæsteblogger Marie Olofsen, partner og direktør i Ladies First

Ovenstående sætning har jeg hørt virkelig mange gange i mine snart to et halvt år som partner hos Ladies First. Foretagsomme kvinder, der har gang i 1,2,3 forskellige virksomheder, eller som har fast job og laver noget ved siden af eller som går og tumler med en god idé, de ikke lige ved, hvor de skal gøre af eller hvad, de skal gøre med. Og jeg spørger dem altid – “Hvordan ER sådan en rigtig iværksætter?”

Svarene differentierer selvfølgelig, men kernen er altid, at en iværksætter er sådan én, som har banke travlt, arbejder 80 timer om ugen, er über hurtig og har fået en eller anden kæmpe investering – og i hvert fald ikke er dem selv. Sådan nogle, som vi ser i Løvens Hule.

Specielt et par af dommerne, giver hurtigt folk det indtryk, at det er sådan MAN skal være, hvis MAN skal være en ægte, rigtig iværksætter.
Og det er fandme synd! For der findes lige så mange forskellige måder at være iværksætter på, som der findes måder at være ansat på. Tænk, hvis vi kun kunne være ansat i firmaer fra 9-17, fem hverdage om ugen og ikke mere? Samfundet ville jo brænde sammen, hvis ikke vi havde mennesker, der arbejdede nat, dag, weekender, tog dobbeltvagter, arbejdede på skæve tider, på deltid og i flexjobs eller havde 2 eller flere jobs samtidig. Og sådan er det også med iværksættere – nogen trives ved at arbejde alene, forsørge for sig selv og deres eventuelle familie. Andre arbejder ved siden af et andet job, og atter andre drøner derudaf med 100 km. i timen – fordi det er præcis dén måde, de gerne vil være iværksættere på.

I Ladies First gør vi meget ud af, at inspirere kvinder til, at de kan være iværksættere og til at være foretagsomme på netop den måde, der passer dem. Der er, i vores optik, ikke noget, der hedder “en rigtig iværksætter”. Har du lyst til at lave noget for dig selv, iværksætte noget, om det så kun er en time om ugen, så kan du kalde dig iværksætter. Det er jo ikke en beskyttet titel. Slår man op i Den Danske Betydningsordbog, så står der: “Initiativrig person, som står i spidsen for en virksomhed, et projekt eller en bevægelse, eller som står bag udviklingen af nye produkter” . Du skal altså “bare” stå i spidsen for et eller andet – om det så kun er dig selv og dit enkeltmandsfirma, du behøver ikke engang lave noget nyt og banebrydende. Som med alt andet gælder det selvfølgelig, at jo mere du gør det, jo mere
lærer du om det, og desto mere vil du nok føle, at du har en vis faglighed indenfor iværksætteri – og så kan du jo ende med at kalde dig selv serie-iværksætter (i øvrigt heller ikke en beskyttet titel).

Mette Lindberg er en af dem, man kunne kalde serie-iværksætter – hun har nemlig to firmaer, Alle Kan Tegne og SpaceMatter, og hun har tidligere haft et andet firma. Mette er min veninde gennem mange år og hun er en af dem, der har sagt til mig, at hun jo ikke er sådan en rigtig iværksætter. Hun har altså vel og mærke, startet tre firmaer, hvoraf to af dem kører ganske udemærket nu. Faktisk så udemærket, at hun har sagt sit 10-timers job ved siden af op. Mette har været på netværksforløb hos Ladies First – primært fordi jeg har presset hende til det, gennem et par år. Hun syntes nemlig ikke selv, at hun var en “rigtig” iværksætter. Men det er hun. Lige så rigtig som dig, der lige er startet op, som dig, der er på firma nr. fem, og dig, der har job og firma ved siden af – du har jo selv sat det iværk. Så “Op med ho’det, træd frem I lyset, hagen op, kom igen” – som Natasja så smukt sagde det – og ej din ret til at være iværksætter på nøjagtig den måde, du har lyst til.

Marie Olofsen er Partner, direktør og facilitator i Ladies First – et landsdækkende netværk for karrierekvinder (og med karriere menes både ansat og iværksætter). Ved siden af Ladies First arbejder Marie i innovationsbureauet Creature, hvor hun blandt andet har stået for design og afvikling af et accelerator-forløb for socialøkonomiske startups, samt et mentorforløb, ligeledes for socialøkonomiske startups. Marie startede sit første firma i 2009 og har siden haft tre forskellige firmaer.